1. Kies je kachel & installatie
Als je kiest voor een pelletkachel van Duroflame, dan laat je deze bij voorkeur plaatsen door een erkend installateur. Deze heeft alle veiligheidscertificaten in huis en werkt volgens de laatste normen op het gebied van brandveiligheid.
Je kunt je pelletkachel direct door Duroflame laten installeren. Onze installateurs zijn geselecteerd op basis van kwaliteit en vakmanschap en werken uitsluitend volgens de laatste NEN-normen en praktijkrichtlijnen.
Ben je benieuwd hoe een pelletkachel in jouw huis wordt geïnstalleerd en wat de kosten zijn? Bepaal je installatiekosten in slechts 2 minuten zelf online in onze prijsberekening.
2. Een goed rookkanaal voorkomt overlast
Een pelletkachel genereert rookgassen. Hoe schoon de verbranding in onze geoptimaliseerde verbrandingskamers ook is, deze gassen mogen absoluut niet in je woonkamer komen. Een rookkanaal biedt de afvoergassen een weg naar buiten.
Rookkanalen moet volgens de regels in het bouwbesluit worden aangelegd. Het rookkanaal moet boven de nok van het dak uitmonden om overlast voor omwonenden te voorkomen.
3. Kies een kachel met het juiste vermogen
Niet onbelangrijk is het vermogen dat je nieuwe pelletkachel kan afgeven. Ons advies is om een pelletkachel te kiezen die juist iets minder vermogen produceert, dan je nodig hebt. Een kachel brandt namelijk schoner en efficiënter als hij op vol vermogen draait. Dan is het wel zo fijn als het niet direct 24 graden in de woonkamer is.
Het liefst kies je dus een pelletkachel die iets minder vermogen levert dan de warmtebehoefte. Als het dan een keer voorkomt dat je bij moet stoken, heb je altijd nog een CV-installatie achter de hand. Een specialist kan je adviseren over hoeveel vermogen in jouw situatie gewenst is.
4. Kies een goede, handige plek
Zo, dat is een open deur! Maar wat is een handige plek voor een pelletkachel? Je wilt immers de behaaglijke warmte kunnen voelen, maar tegelijkertijd ook genieten van de vlammen. Wat je prettig vindt is natuurlijk helemaal persoonlijk, maar toch zijn er een paar vuistregels die je op gang kunnen brengen:
- Houd ruim afstand van brandbare materialen zoals meubels en tapijten. De afstand van brandbare materialen is per kachel anders, deze gegevens vind je in de gebruikershandleiding en installatievoorschriften.
- Bewaar de pellets zelf op ruime afstand van de pelletkachel, op minstens 150 cm afstand. Ze zijn immers zeer goed brandbaar.
- Houd altijd enige afstand van de muur aan. Hoeveel afstand je moet houden is afhankelijk van het type kachel dat je installeert.
- De warmte van de pelletkachel verwarmt, afhankelijk van je woonsituatie en het gekozen vermogen, tot op enkele meters afstand nog zeer behaaglijk. Je kunt dus gerust de kachel op 2 of 3 meter afstand van een fauteuil of bankstel plaatsen, en toch kunnen genieten van het comfort van een pelletkachel.
- Je hebt een stabiele, brandwerende ondergrond nodig. Een onstabiele houten vloer of mooi hoogpolig tapijt lenen zich dus niet voor de installatie van een pelletkachel. Er zijn overigens grondplaten van staal en glas verkrijgbaar die de ondergrond kunnen afschermen.
5. Stroom op de kachel
Stroom? Maar mijn pelletkachel verbruikt toch houtpellets?
Klopt helemaal! Alle pelletkachels hebben toch een (klein beetje) stroom nodig. Zo zijn onze pelletkachels uitgerust met een controlunit, slimme elektronica die het verbrandingsproces continu monitoren en bijsturen voor een optimaal rendement. Ook de rookgasventilator, die ervoor zorgt dat er trek in het rookkanaal is, werkt uiteraard op stroom. Zo blijft de verbranding efficiënt en schoon.
Maar ook als je kachel niet aanstaat, werkt de elektronica. Zo kun je gebruik maken van de weekplanning, waardoor de kachel op vooraf ingestelde tijden in werking wordt gesteld.
Jouw ideale kachel
Hopelijk heb je nu een goed en volledig beeld van de plaatsing van een pelletkachel in je woning. Ben je nu benieuwd welke pelletkachel bij jou past? Doe de test en ontdek het meteen:
Doe de testHeb je nog ideeën over aspecten van de plaatsing van een pelletkachel waarover je meer informatie wilt op deze pagina? We horen het graag van je, want met jouw input maken we de informatievoorziening nóg beter!
Laat je ideeën achter via ons contactformulier.