Zo werkt een pelletkachel
Moderne techniek
Hollandse ambacht in een nieuw jasje
De Duroflame pelletkachels branden op houtkorrels, ook wel pellets genoemd. Nadat je het reservoir van de Duroflame kachel hebt gevuld met pellets en de pelletkachel hebt aangezet, gebeurt er van alles binnenin de kachel. Dit proces kun jij niet zien, maar het resultaat ervan merk je wel direct in de vorm van een aangename warmte in huis. Zo ziet het verbrandingsproces er uit:

Duroflame
Het brandproces
In de kachel zit een speciale vijzel, die de pellets omhoog brengt en in de brandpot laat vallen. Onderin de brandpot zit een gloeibougie die de pellets automatisch ontsteekt. De rookgasventilator zorgt voor het afzuigen van lucht door de kachel en brandpot en vervolgens de rookgassen door het afvoerkanaal naar buiten te blazen. Op deze manier is er altijd onderdruk in de kachel en kan er geen rook ontsnappen.
Alle modellen Duroflame pelletkachels voldoen aan de ECODESIGN richtlijn voor fijnstofuitstoot.
Verspreiding van warmte
Zodra de pelletkachel goed brandt, schakelt het gloeibougie weer uit. De warmtewisselaar neemt de warmte van de vlammen over en geeft deze over aan de ruimte doormiddel van convectie. Dat houdt in dat de lucht in de ruimte verwarmd wordt en circuleert. Convectiewarmte zorgt voor een ‘egalere’ warmte dan stralingswarmte van een ouderwetse houtkachel, waardoor het in de gehele ruimte aangenaam warm is (en niet alleen rondom de kachel). De pelletkachel verspreidt de warmte met of zonder ventilator, afhankelijk van het model.
Eenvoudig in te stellen
Op het display van de pelletkachel stel je de gewenste temperatuur in, evenals het vermogen van de pelletkachel. De verbrandingslucht wordt door middel van een rookgasventilator naar buiten afgevoerd. Dit allemaal terwijl er ook modellen beschikbaar zijn met afstandsbediening en de nieuwste versies zelfs via een mobiele app kunnen worden aangestuurd. Het enige dat je nog hoeft te doen is genieten van de aangename warmte die de pelletkachel in jouw woning verspreidt.
Hoe ziet het brandschema van een pelletkachel eruit?
Hier staat beschreven welke cycli de pelletkachel doorloopt tijdens de verschillende brandfases.
Het brandschema van Duroflame pelletkachels bestaan uit 6 fases:
1. Voorgloeien/reinigen
De kachel voert een eerste reiniging van de brandpot uit en de gloeibougie gaat aan om voor te verwarmen, voordat de ontsteking begint.
2. Pellets laden/zuurstof
Tijdens deze fase worden pellets toegevoegd en draait de ventilator om de verbranding te starten. Dit duurt tot er vuur wordt gedetecteerd.
3. Stabilisatie
Zodra de rookgastemperatuur gestegen is, komt de kachel in de stabilisatiefase. Er worden nu meer pellets toegevoegd om de temperatuur in de kachel te laten stijgen.
4. In bedrijf
De pelletkachel is nu in werking. De kachel blijft werken met het ingestelde vermogen totdat de gewenste kamertemperatuur bereikt is. Wanneer de gewenste kamertemperatuur bereikt is, zal de kachel blijven werken, maar op het laagst mogelijke vermogen.
5. Reiniging
Tijdens het reinigen draait de rookgasventilator op een hoger niveau om de brandpot te reinigen en de verbranding stabieler te maken.
6. Uitschakelen
Tijdens het afkoelen blijft de ventilator draaien totdat het verwarmingselement is afgekoeld.
Introductie pelletkachel componenten
Elke pelletkachel bestaat uit meerdere onderdelen. We hebben de belangrijkste onderdelen, met uitleg, op een rijtje gezet.
Brandpot
Een ‘verbrandingskamer’ waar de pellets worden ontstoken en met gecontroleerde snelheid verbranden. Hier wordt alle warmte van de pelletkachel gecreëerd.
Rookgasventilator
Duwt de gassen, die ontstaan door de verbrande pellets, uit de verbrandingskamer. De rookgasventilator zorgt voor de extractie van de rookgassen in de kachel en zorgt voor een onderdruk in de kachel en blaast rookgassen de rookgasafvoer in. Op deze manier wordt er ook zuurstof door de brandpot heen gezogen. De rookgasventilator draait met verschillende snelheden om een juiste verbranding tot stand te brengen.
Printplaat
De printplaat of ook wel moederbord genoemd stuurt alle componenten in de kachel aan.
Bedieningspaneel
Het bedieningspaneel of display wordt gebruikt om de kachel te bedienen. Ook zijn er modellen beschikbaar met afstandsbediening en de nieuwste versies kunnen worden aangestuurd via een mobiele app.
Datakabel
De datakabel of flatcable verbindt de printplaat en het bedieningspaneel.
Vijzelmotor
De vijzelmotor is bevestigd onder aan de vijzel of zogeheten worm. Dit is een elektromotor met een overbrenging naar 1, 2 of 4 toeren.
Vijzel
Dit is een as met een spindel er om heen. Deze draait op laag toeren door middel van de vijzelmotor en brengt de pellets omhoog
Drukwachter
De drukwachter meet de tegendruk in de afvoer. Als de tegendrukte groot is zal de schakelaar omschakelen, in beveiliging gaan en zal de kachel een storing geven. De vijzelmotor krijgt dan geen stroom.
Maximaal thermostaat
De maximaal thermostaat bewaakt de maximale temperatuur van het pelletreservoir. Zodra deze te hoog wordt zal de thermostaat omschakelen, in beveiliging gaan en zal de kachel een storing geven. De vijzelmotor krijgt dan geen stroom. U kunt de maximaal thermostaat resetten door op de resetknop te drukken. Deze vindt u achterop de kachel. Hier ziet u een zwart dopje met een diameter van ongeveer 1cm die u los kunt draaien, hierachter zit een wit knopje. Deze kunt u indrukken om de maximaal thermostaat te resetten.
Gloeibougie
De gloeibougie is een element welke gaat gloeien tijdens de ontsteking. Deze zit in het buisje die u kunt zien onderin de brandpot
Convectieventilator
De convectieventilator blaast lucht door de warmtewisselaar om de kamer te verwarmen en tegelijkertijd om de kachel af te koelen.
Encoder
Dit is een sensor die het toerental van de rookgasventilator meet. Dit is meestal een zwart dopje boven op de rookgasventilator waar een wieltje in draait. Bij een pelletkachel met een continu draaiende vijzelmotor zit deze encoder ook op de vijzelmotor.
Rookgas temperatuursensor
Dit is een sensor die de temperatuur van de rookgassen meet. Op deze manier kan de kachel bepalen hoeveel vuur in de kachel aanwezig is.
Ruimte temperatuursensor
Dit is een sensor die meet hoe warm het in de ruimte is. Op basis hiervan kan de kachel bepalen of hij moet moduleren. Zorg er voor dat deze sensor op een representatieve plek geplaatst is. Plaats deze dus niet rechtstreeks op de vloer of tegen een muur. In dat geval meet hij niet de omgevingstemperatuur maar de vloer of muur.
Benieuwd hoe en waar een pelletkachel geplaatst moet worden?